Epididymitis

Online apotekEpididymitis er i dagligtale kendt, som bitestikelbetændelse, en tilstand af betændelse der befinder sig på siden af testiklen inde i pungen.

Tilstanden forekommer, som en komplikation af blærebetændelse, eller ubehandlet kønssygdomme, som f.eks. klamydia.  Bitestikelbetændelse kan kun opstår efter puberteten, da testiklerne først der falder ‘ned’.

Hvad er en bitestikel?

I mandens testikler dannes det mandlige kønshormon, som afgives direkte til blodet og sædceller. Sædcellerne dannes i mikroskopiske rør, som går fra testiklerne og videre ind i bitestiklen, som er et ormeformet vedhæng, der sidder på bagsiden af testiklen. Inde i bitestiklen ‘smelter’ alle rørene efterhånden sammen til ét samlet rør, sædlederen.

Selvom testikel og bitestikel sidder tæt på hinanden og har en nær tilknytning, er betændelsestilstande i de to vidt forskellige fra hinanden.

Hvad er betændelse i bitestiklerne?

Betændelse i bitestiklerne opstår, som regel i forbindelse med en infektion i urinvejene, hvor mikroorganismerne spredes fra urinrøret til bitestiklerne via sædlederne.

Hos mænd under 35-40 år er betændelsen oftest forårsaget af en klamydiainfektion. Det vil sige en seksuelt overført sygdom. Gonoré var før hen en hyppig årsag til betændelse i bitestiklerne hos yngre mænd, men ses sjældent nu til dags.

Hos ældre over 35-40 år forårsages betændelse i bitestiklerne oftest af de bakterier, der generelt forårsager urinvejsinfektion. Hos ældre finder man derfor ofte en årsag til betændelsen, som f.eks. En godartet forstørret blærehalskirtel (prostata) eller urinvejssten. Der er også en del tilfælde, hvor man ikke kan finde årsagen til bitestikelbetændelsen.

Hvad er symptomerne på betændelse i bitestiklerne

Typiske symptomer på betændelse i bitestiklerne er:

  • Smerter i den ene side af pungen, som strækker sig op langs sædstrengen til nederste del af bughulen.
  • Bitestiklen hæver og bliver meget øm.
  • Efterhånden kommer der en mere generel hævelse af pungen og rødme af huden.
  • Feber og kulderystelser er almindeligt.
  • Desuden er der også chancer for urinvejssymptomer, som svie i urinrøret og hyppige vandladninger.

Hvordan behandler man betændelse i bitestiklerne

Betændelse i bitestiklerne behandles med antibiotika samt sengeleje, hvis stadiet er nået til feber. På trods af behandling med antibiotika går der typisk en uge før patienten vil føle fremgang. Efter behandlingen kan der gå op til flere måneder før pungen føles helt normal igen.


Ældre mænd kan desuden blive ramt af så alvorlig en betændelse, at der kommer en byld i bitestiklen og/eller testiklen. I disse tilfælde kan det i værste tilfælde ende med at testikel og bitestiklen skal fjernes.