Forstørret prostata

Behandling af forstørret prostataForstørret prostata, også kendt som BPH – som er en forkortelse for det engelske Benign Prostatic HyperPlasia, er en tilstand som giver vandladningsbesvær. Det rammer oftest mænd over 50 år.

Behandling af forstørret prostata

 

Hvad er en forstørret prostata?

Forstørret prostata er en tilstand som typisk rammer midaldrende mænd. Det karakteriseres ved en række forskellige symptomer, som almindeligvis påvirker evnen til at lade vandet komfortabelt. Dem som oplever BPH vil opdage at det er sværere at tømme blæren helt, og at de skal anstrenge sig for at gøre det, eller at det føles ubehageligt. Der kan være mindre tryk på strålen og i visse tilfælde kan der også være blod i urinen.

Tilstanden anses ikke for at være alvorlig og er let at behandle. Opstår symptomerne er det dog kritisk at du orienterer egen læge omgående, således at du kan blive undersøgt for mere alvorlige sygdomme. BPH kan ikke føre til prostatakræft, eller omvendt, men begge dele kan godt være til stede samtidigt. Det er derfor nødvendigt at din læge udelukker andre og mere alvorlige sygdomme, før behandlingen for forstørret prostata kan påbegyndes.

Hvad gør en Prostata?

De fleste har sikkert hørt om prostata, men det er de færreste der kender dens formål. Dens funktion er at producere en tyktflydende hvid væske, som så bliver blandet i sædblæren med sædceller fra testiklerne og danner grundlaget for sperm. Prostatakirtlen er placere imellem penis og blære.

Prostata kaldes også for blærehalskirtlen.

Hvad er årsagen til en forstørret prostata? 

Hos midaldrende mænd, specielt dem over 50 år, kan prostata vokse. Årsagen til dette menes, i hvert fald delvist, at være omdannelsen af testosteron i kroppen. Dihydrotestoteron er resultatet af denne omdannelse, for hvilke enzymet 5-alfa-reduktase er en katalysator. Når prostata hæves øges presset på urinrøret, hvilket besværliggør vandladning, og kan medføre de tidligere beskrevne symptomer.

Er en forstørret prostata farlig?

BPH anses ikke for at være alvorlig, den bør dog alligevel behandles som sådan, da der kan opstå alvorlige komplikationer. Hvis BPH ikke bliver behandlet kan det føre til problemer med blære og nyrer, i slemme tilfælde gøre fjernelse af prostata nødvendig.

Hvordan behandles forstørret prostata?

Forstørret prostata kan bl.a. Behandles med Avodart, Finasteride og Proscar. Disse produkter virker ved at forhindre den enzymatiske proces som producerer dihydrotestosteron. Resultatet af dette er, at prostatas størrelse mindskes og derved lindres symptomerne. Du kan finde produkterne hos online apoteket Treated.com.

Behandling af forstørret prostata

Behandling af forstørret prostata hos egen læge

Lægen vil vurdere de typiske symptomer for forstørret prostata og foretage en nærmere undersøgelse af prostatakirtlen. Som regel vil man blive bedt om at udfylde et væske-vandladnings-skema. Det er et skema hvor man skriver mængden af det man drikker og mængden man har urineret, typisk henover en 3 dages periode. Man vil derudover få taget urinprøver og blodprøver for at se om det kunne være betændelse eller kræft og for at vurdere nyrefunktionen.